10 Mart 2014 Pazartesi

Ergenekon Davası'nda tahliye dalgası

Ergenekon Davası'nda tahliye dalgası

Ergenekon davasında bugün art arda tahliyeler yaşandı.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Merdan Yanardağ ve Alaaddin Sevim hakkında da tahliye kararı verdi. Akşam saatlerinde ise Doğu Perinçek ve Muzaffer Tekin tahliye edildi. Veli Küçük,Hasan Ataman Yıldırım ve Levent Ersöz, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Serdar Öztürk ve Turhan Özlü'nün tahliye talepleri ise reddedildi. Tahliye edilen emekli Albay , Kemal Kerinçsiz, Sedat Peker, İbrahim Şahin, Doğu 
Perinçek, Hasan Iğsız ve Yalçın Küçük cezaevinden çıktı.
Ergenekon davasında mahkeme heyeti, tahliye taleplerine değerlendirdi.
Ergenekon Davası sanıklarından , emekli albay Levent Göktaş ve Sedat Peker'in ardından Avukat Kemal Kerinçsiz, emekli albay Dursun Çiçek ile Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan hakkında tahliye kararı çıktı.
Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatı Serkan Günel, müvekkilinin tahliye edildiğini açıkladı. Levent Göktaş'ın da tahliye edildiği bildirildi. Mahkeme Tuncay Özkan ve Levent Göktaş için yurt dışına çıkış yasağı koydu. Tuncay Özkan, 1994 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlandırılmasının ardından bazı sanıklar tahliye edilmişti.

BİR BOMBA TAHLİYE DE ALPARSLAN ASLAN

Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan için mahkeme yurtdışı yasağı koydu. Arslan, haftada üç gün polis merkezine gidip imza atacak.

DURSUN ÇİÇEK TAHLİYE OLDU AMA CEZAEVİNDEN ÇIKAMAYACAK

Emekli albay Dursun Çiçek hakkında da tahliye kararı verildi. Balyoz Davası'ndan hükümlü Çiçek, cezaevinden çıkamayacak.

AVUKATLAR AÇIKLAMA YAPTI

Çağlayan Adliyesi'nde sanık avukatları açıklama yaptı. Avukat Serkan Günel, 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tuncay Özkan ve Levent Göktaş hakkında tahliye kararı verdiğini iddia etti. Tuncay Özkan'ın kızı Nazlıcan, Twitter hesabından ''Kavuşuyoruz... 1994'' diye yazdı.
Avukatlar şunları söyledi:
Arkadaşlar biliyorsunuz gündem Ergenekon tutuklulukları üzerine. Başından beri savunma o yargılamada sanıkların mağdur olduğunu söylüyordu. İş farklı bir mecrada ilerliyor. Biliyorsunuz gerekçeli kararını yazmadı. Bu kararın yazılmamasını AYM bir mağduriyet olarak gördü ve Başbuğ’un hak ihlaline uğradığını tespit etti.

Bugün aynı mahiyette olan diğer sanıklarla ilgili olarak başvuru için çağlayan adliyesine geldik. Bizim savuma olarak bir an önce haksız durumun sona erdirilmesinden başka isteğimiz yok. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıkladığı bir takım tartışmalara kesinlikle girmiyoruz. Biz sadece tutuklu olan insanların özgürlüklerine kavuşması noktasında çaba sarf ediyoruz. Dilekçelerimizi sunduk. Olumlu ya da olumsuz mahkemelerin vereceği karara saygı duymak için buradayız. 13. Ağır Ceza Mahkemesi belki kendisini hala yürürlükte var kabul ediyor olabilir ama bunun öyle olmadığını AYM’nin geçtiğimiz hafta mahkeme kararlarından gördük. Bütün avukat arkadaşlarımız, sabahtan beri bekliyor. Özellikle bası dosyalarda İstanbul 13 ağır Ceza’nın bilgisayarın bir tuşuna basmasını bekliyor. UYAP üzerinden görebilmek için, 13 ağır cezanın vereceği bir UYAP yetkisine muhtaçlar. O olmadığı sürece işlemler de tıkanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı sistemi bu şekilde gündeme gelmemeli. Bu işler seri biçimde yürümeli. Kim ne söylerse söylesin olasn gene cezaevindekilere oluyor. Bizim bir an önce beklentimiz olumlu yada olumsuz adil verilecek kararlar
Yukardan gelen bilgilere göre 21’nci ağır mahkemesinin Levent Göktaş, Tuncay Özkan hakkında tahliye kararı mevcut.
Bilindiği üzere İstanbul eski Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, yetkileri kaldırılmış ancak hala elindeki davaları devam ettirmek üzere, tasfiye halinde göreve devam etmekteydi. Ancak Başbuğ’un tahliyesinden sonra, cumhurbaşkanının onayladığı son yasayla birlikte, ÖYM’lerin tamamı el çekmek üzere kapatılmıştır. Dolayısıyla bu saatten sonra, ellerinde olan dosyaları devam ettirme şansları yoktur. Sadece ve sadece hüküm verilen dosyalarla ilgili kendilerine 15 günlük gerekçeli karar yazma süresi tanınmıştır.
Buradan çıkacak çeşitli mahkemelere dağılmış olan tahliye kararları hukuken geçerli kararlardır. Gözümüz kulağımız çıkacak tahliye kararlarında.

Mahkemenin Tuncay Özkan ve Levent Göktaş'a tahliye gerekçesi:

Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileciği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması.

KERİNÇSİZ TAHLİYE EDİLDİ

Ergenekon davasında avukat Kemal Kerinçsiz de tahliye edildi.

KEMAL KERİNÇSİZ KİMDİR?

22 Ocak 2008’de tutuklandı. 6 yıl 2 aydır tutuklu bulunuyor. Büyük Hukukçular Birliği'nin başkanlığını yapan Kerinçsiz, Hrant Dink, Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi yazarlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden açtığı davalarla gündeme geldi. Açtığı bu davaların duruşmalarında, adliye önünde tanınan bazı yazarları protesto etti. Ergenekon davasında, silahlı terör örgütüne üye olma, T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri bulundurma, çeşitli kişiler hakkında siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine, ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin fişlemeler yapma suçlamaları ile yargılanıyordu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verilmişti.

HAKLARINDA YARIN KARAR VERİLECEK

2. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncer Kılınç, Mehmet Eröz, Serdar Öztürk ve Aykut Metin Şükre'nin tahliye taleplerini yarın görüşecek.

'DARBEYİ YARGILAYANLAR DARBE YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Balyoz ve Ergenekon davası avukatlarından Celal Ülgen de, NTV yayınında açıklama yaptı.
Ülgen, şunları söyledi: "Bunlar beklediğimiz tahliye kararlarıydı. Burada çoklu bir tahliye kararı bekliyoruz. Cumartesi ve Pazar günü cezaevinde sanıklardan tahliyelerle ilgili dilekçeler toplanıyor ancak 13 Ağır Ceza Mahkemesi bugün tahliyeleri reddediyor. Mahkeme bugün direniyor. Darbeyi yargılayanlar, darbe yapmaya çalışıyor. Bugün diğer tahliyeler yağmur gibi gelecektir. Bugün çok sayıda tahliye ile karşı karşıya olacağız. Merdan Yanardağı için de başvuru yaptık. Onun tutukluluk süresinde 5 yıl dolmadı ancak onlarda da tahliye kararı bekliyoruz.”

İBRAHİM ŞAHİN'E TAHLİYE

1. Ağır Ceza Mahkemesi İbrahim Şahin için tahliye kararı verdi.

Share this

0 Comment to "Ergenekon Davası'nda tahliye dalgası"

Yorum Gönder