11 Mart 2014 Salı

Mavi Dalga: Hayatı Dalgalı Gençlerin Hikayesi

Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın ilk uzun metraj filmi Mavi Dalga 2013 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘En iyi ilk film’ , ‘En iyi senaryo’ ve ‘En iyi kurgu’ ödüllerini almayı başardı.
Mavi Dalga, yazın bitişiyle okullarına başlayan, akılları karışık, bir yandan üniversite tercihleriyle, bir yandan aşk hayatlarıyla liseyi bitirmeye çalışan Deniz ve arkadaşlarının ergenlik dönemlerini merkezine alıyor. Deniz’in ailesi maddi durumları yerinde, işinde gücünde insanlardır. Genel olarak onun hikayesini izlesek de bu vesileyle lisede okuyan, geleceğe dair hayalleri ve umutları olan ergenlerin dünyasına gireriz.
Deniz ve arkadaş grubu üniversite hayatlarını beraber geçirmeyi planlamaktadırlar. Deniz bu planları sonradan bozacaktır. Grubun diğer üyeleri tarafından hayal olarak görülse de rehberlik öğretmeni Fırat’a karşı hisleri, Deniz’e göre karşılıksız değildir. Aralarında bir şey geçmese de kısa süreli yakınlaşmaları bunun böyle olduğunu bize gösteriyor. Lisede üst sınıflara ya da öğretmenlere karşı hissedilen yoğun duygular, genel bir ergenlik göstergesidir. Film yer yer sıkıcı dialoglarına rağmen, kararsız, ne yapacağını bilemeyen, geleceğin yükünü daha omuzlarına almamış gençlerin hayatlarına, çoğumuzun da kıyısından köşesinden bağ kuracağı şekilde değinmeyi başarıyor.

Evde verilen gizli partiler, habersiz içilen sigaralar, biralar, ilk aşklar, sevişmeler, öpüşmeler, dedikodular, aileden saklananlar ve söylenen yalanlar, v.s lise yıllarında çoğu kimse bir şekilde bu tür hadiselerle karşılaşmıştır. Mavi Dalga bu anlamda başarılı bir gençlik filmi olmayı başarıyor. Bir yandan da anadolu şehrinde yaşamak, genç olmak nedir duygusunu veriyor bize. Büyükşehir de yaşamak gibi değildir olanakları kısıtlı şehirlerde yaşamak.
Karakterin ruhsal değişimine tanıklık ettiğimiz film Türk Sineması’nın gençlik filmlerine olan açlığını yahut bu yöndeki boşluğunu doldurarak, yeni kapılar açmasına olanak sağlıyor diyebilirim. Çünkü Amerikalıların türbanlı ve fesli Türk algısı/imgesi gibi, Anadolu sadece uzaklara bakan, işçi, fakir, orta yaş krizi geçiren insanlardan ibaret değil.
7 Mart’ta vizyona giren olan Mavi Dalga filmini izlemenizi kesinlikle öneririm. Hayatı sorgulamanın yaşı yoktur, gençliğini unutanlar, ben de bu yoldan geçtim diyenler olacaktır filmin sonunda. Keyifle izlemeniz dileğiyle.
Doruk Önal - twitter.com/Sosyokopat
Not: Bu yazı daha önce radyozimbirti.org 'da yayınlanmıştır. 

Yönetmen: Zeynep Dadak, Merve Kayan
Oyuncular: Ayris Alptekin, Onur Saylak, Barış Hacıhan, Nazlı B

Share this

0 Comment to "Mavi Dalga: Hayatı Dalgalı Gençlerin Hikayesi"

Yorum Gönder